Alegerea unei pompe submersibile de foraj ar trebui sa se bazeze pe fisa tehnica ale forajului. Se recomanda cu tarie sa se procedeze la alegerea echipamentului numai dupa ce s-a obtinut fisa forajului.
Acesta trebuie sa contina urmatoarele criterii tehnice:
- Diametrul intern al tubulaturii. Acest parametru este important atunci cand se selecteaza diametrul pompei submersibile, care este coborata direct in foraj. Diametrele standard pentru pompele de uz casnic sunt: 3,5" (90 mm) si 4" (100 mm). Dimensiunile trebuie alese astfel incat pompa submersibila sa se poata misca liber in interiorul forajului fara riscul de a se bloca. Trebuie sa se asigure un spatiu liber de 10-30 mm intre carcasa pompei si tubulatura forajului.
- Debitul forajului. Atunci cand alegeti o pompa, trebuie sa luati in considerare volumul de apa din put si cat de repede se va reinnoi. O pompa submersibila supradimensionata poate goli rapid putul. Capacitatea pompei nu trebuie sa depaseasca debitul putului. Este o greseala sa selectam o pompa doar dupa necesarul de apa si sa nu luam in calcul debitul izvoarelor forajului, presupunand ca debitul maxim posibil a unei pompe de foraj este cea mai buna alegere.
- Nivelul hidrostatic si nivelul hidrodinamic al forajului. Toate pompele submersibile sunt proiectate pentru o anumita adancime. In cazul in care nivelul real al apei este mai mic decat cel indicat pe eticheta de performante a pompei, aceasta nu va fi capabila sa asigure extractia apei sau va ceda rapid. Adaugati cel putin 30 de metri la adancimea de imersie pentru a asigura presiunea in sistem, inaltimea celui mai inalt punct de alimentare cu apa si veti obtine inaltimea necesara a pompei de foraj (calcul aproximativ), a se lua in calcul si distanta de la foraj la consumatori, diametrul tevii si debitul de apa. In situatia in care intampinati dificultati in a calcula pierderile de presiune, contactati echipa HidroPompe.
1. Pompa submersibila
2. Teava refulare pompa
3. Cablu ancorare
4. Manson prelungire cablu electric pompa
5. Cablu electric pompa submersibila
6. Robinet golire instalatie (Ex. teava gradina pe timp de iarna)
7. Capac foraj
8. Ramificatie teava refulare (Ex. pentru gradina)
9. Teava protectie cablu electric
10. Filtru
11. Robinet
12. Presostat
13. Manometru
14. Vas de expansiune
15. Tablou automatizare si protectie pompa
16. Cheson
In cazul in care echipamentul este selectat pe baza datelor de mai sus, puteti fi siguri ca acesta va servi pentru o perioada indelungata de timp, bineinteles a se lua in calcul si materialele si calitatea produselor furnizate.
Caracteristicile de constructie ale pompelor submersibile
In prezent, piata ofera o mare varietate de modele de pompe submersibile, care difera in ceea ce priveste dimensiunile generale, caracteristicile tehnice si costul. In ceea ce priveste principiul de functionare, pompele submersibile sunt impartite in mai multe tipuri. In vederea echiparii unui sistem de pompare in foraj, recomandam pompele submersibile multietajate pentru un consum redus de energie si performante ridicate. Pentru orice detalii referitoare la alegerea echipamentelui si a solutiei potrivite personalizate, nu ezitati sa contactati echipa HidroPompe.