Pompele de apa murdara se mai numesc pompe de drenaj si sunt proiectate pentru a pompa apa cu diferite grade de contaminare din puturi, piscine, subsoluri inundate, rezervoare si alte surse.
Avantajul pompei submersibile de apa murdara este faptul ca ea este universala. Adica poate functiona nu numai cu apa murdara si plina de gunoi dar si cu apa curata si cu cea putin poluata. Prin urmare, astfel de pompe sunt foarte populare si utile in gospodarii. Trebuie de mentionat faptul ca atunci cand pompezi apa curata, performanta pompei creste, ceea ce afecteaza pozitiv viteza de pompare adica debitul.
Un tip de pompa de apa murdara este pompa pentru fecale care este folosita pentru pomparea apelor uzate din canalizare. Se evidentiaza prin capacitatea de a pompa un lichid mai dens, deoarece foloseste o pompa mai puternica si un tocator.
Temperatura maxima a lichidului pompat nu trebuie sa depaseasca 40 C. Unele instalatii de pompare de suprafata permit temperaturi de pana la +75 dar cu conditia utilizarii de scurta durata.
Pentru functionarea automata, pompa de drenaj este prevazuta cu un sistem special de control al nivelului apei - alcatuit dintr-un plutitor pentru apa uzata care porneste si opreste pompa in dependenta de nivelul apei.
Pentru pompele de apa murdara instalate intr-o fosa septica, automatizarea se face cu ajutorul a 3 plutitori pentru apa uzata, un tablou de automatizare si o sina de ghidaj care faciliteaza procesul de coborare si ridicare a pompelor in fosa septica
In functie de metoda de instalare si utilizare, pompele de apa murdara se impart in 2 mari categorii:
Puterea - modelele de uz casnic pot avea un motor cu o putere de pana la 3000 W, aceasta este suficienta pentru utilizarea pompei in viata de zi cu zi. Pe cand pentru functionarea industriala vor fi necesare modele mai puternice de 3000 - 5000 W.
Debitul - se masoara in mc/h(metri cubi pe ora). Aceasta caracteristica depinde de puterea motorului: cu cat este mai puternic motorul, cu atat pompa pompeaza mai multa apa. De regula o pompa de apa murdara de uz casnic poate asigura un debit de 10 - 17 mc/h - acest debit este suficient pentru a scoate rapid apa din subsol sau piscina. De asemenea trebuie de luat in considerare faptul ca odata cu cresterea inaltimii de pompare scade debitul pompei, de aceea este important sa cunosti din start parametrii necesari astfel incat sa selectezi pompa potrivita. Daca totusi nu esti gata sa faci o alegere, echipa HidroPompe iti sta la dispozitie pentru a te ajuta sa alegi echipamentul de pompare care se incadreaza in parametrii propusi.
Rezistenta la particule solide - fiecare pompa are propriile specificatii care indica dimensiunea admisa a particulelor solide prezente in lichidul pompat. Pana la 5 mm - pompe pentru apa curata si putin poluata; de la 5 mm la 25 mm - pentru apa murdara mediu; de la 28 mm si mai sus - pentru apa murdara.
Tocatorul este un atribut integral al pompei de apa murdara. Scopul lui este evident: taierea, sfaramarea, separarea in parti mici a continutului mare si dens care intra in pompa, impreuna cu lichidul pompat. Diferite modele de pompe sunt echipate cu diferite modele de tocatoare. Fiecare producator incearca sa obtina efectul maxim. Cu toate acestea, practica arata ca schimbarea configuratiei si formei tocatorului nu are un efect semnificativ asupra procesului. Toate tocatoarele fac fata sarcinii propuse si anume asigura aspirarea lichidului cu usurinta. Un alt detaliu este durabilitatea tocatorului care depinde de materialul din care este fabricat. De aici vine si unicul dezavantaj al tocatorului si anume: Tocatorul se uzeaza in timp si va fi necesar sa fie inlocuit dupa o perioada.