In localitatile situate departe de oras, de regula alimentarea centralizata cu apa este absenta. Pentru proprietarii de terenuri agricole, santierelor de lucru sau cabanelor de vara alegerea este limitata la doua optiuni: fantana clasica sau forajul. Daca amenajarea unei astfel de surse (foraj, fantana) trebuie incredintata specialistilor calificati si cu experienta, atunci instalarea pompei submersibile se poate efectua pe cont propriu la adancime mai mica, pentru adancimi mai mari aveti nevoie de trepied.
Alege o pompa submersibila din stocul HidroPompe
Dupa forarea putului, este instalata tubulatura PVC in care este coborata pompa submersibila, dar inainte de coborare trebuie sa va asigurati ca nu exista ingustari sau curburi pe toata lungimea suprafetei interioare a tubulaturii, care nu doar ca poate complica instalarea, ci si reduce durata de viata a echipamentului de pompare. Inainte de a instala pompa submersibila in put, este necesar sa verificati diametrul interior al tubulaturii forajului si diametrul exterior al pompei submersibile. Daca aceasta diferenta este foarte mica, atunci toate defectele de pe peretii interiori ai tubulaturii vor afecta negativ functionarea echipamentului hidraulic si atunci trebuie sa alegeti o pompa cu diametrul mai mic. Apa pompata din put de pompa submersibila trebuie sa se deplaseze cu o viteza suficienta pentru a asigura o racire eficienta a pompei, prin urmare diferenta dintre diametrul pompei si peretii interiori ai tubulaturii trebuie sa fie optima. Aceasta valoare de regula, este indicata in fisa tehnica a pompei.
Instalarea pompei submersibile trebuie efectuata la o anumita adancime de imersie. Atunci cand se utilizeaza un foraj drept sursa de alimentare cu apa, se ia in calcul nivelul hidrostatic si nivelul hidrodinamic al apei. Nivelul hidrostatic reprezinta distanta de la suprafata apei pana la gura forajului atunci cand pompa submersibila nu functioneaza. Nivelul hidrodinamic reprezinta distanta de la gura forajului pina la suprafata apei cand pompa submersibila functioneaza.
Pompa submersibila trebuie sa fie imersata complet in apa pe toata durata functionarii ei. Pompele submersibile si motoarele submersibile isi fac racirea in apa. Partea superioara a pompei submersibile trebuie sa fie montata la o distanta de cel putin 30 cm sub nivelul hidrodinamic. Daca coloana de apa o permite, va fi mai eficient daca instalarea pompei se realizeaza la o cota de 2-3 metri situata sub nivelul hidrodinamic. In acelasi timp trebuie de avut in vedere faptul ca pompa instalata trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 0,5-1 metru de fundul forajului.
Supapa de sens se monteaza direct pe racordul de refulare al pompei (ca in poza de mai jos), sageata de pe supapa de sens trebuie sa fie indreptata in sensul pomparii apei (la montaj vertical sageata in sus). A se folosi snur etansare filete, noi folosim snur filete Loctite.
In cazul in care lungimea tevei este mare, se recomanda montarea unei supape de sens la fiecare 100 metri.
Unele pompe submersibile nu au nevoie de supapa de sens pentru ca au supapa de sens incorporata. De-a lungul anilor am avut cazuri cand supapa incorporata a cedat si am fost nevoiti sa montam o supapa de sens separata deasupra pompei. Un aspect important - supapa de sens trebuie sa fie cu clapeta de alama (nu cu clapeta interioara de plastic - teflon, care se poate sparge).
Condensatorul are 2 conductori. Un cablu de la condensator se conecteaza la conductorul de culoare maro al cablului motorului submersibil si celalalt conductor de la condensator se conecteaza la conductorul de culoare gri al motorului submersibil care apoi este conectat in tablou. Ceilalti 2 conductori ai motorului - negru si galben-verde sunt conectati la tabloul de protectie si automatizare.
Instalarea pompei submersibile in put se realizeaza folosind un cablu de ancorare (recomandam cablul de inox care spre deosebire de cordelina nu are grad de intindere) care este prins de corpul pompei submersibile, de regula la pompele cu diametrul de 95-100 mm urechile de ancorare sunt de 8mm, astfel incat un cablu de ancorare de 8mm este optim pentru ancorarea pompei. Atunci cand alegem un astfel de cablu trebuie de avut in vedere faptul ca acesta trebuie sa reziste la o sarcina de rupere a carei valoare este de cinci ori mai mare fata de greutatea echipamentului de pompare instalat. Cablu metalic de ancorare al pompei este fixat de pompa cu ajutorul bridelor de inox dupa caz. Bridele trebuie prinse cate 4 bucati pe capat.
Daca adancimea putului in care este instalata pompa nu depaseste 10 metri, atunci pe langa cablul de ancorare, la instalarea pompei, este indicat sa se utilizeze un arc suspensie. In loc de un astfel de arc suspensie, care este necesar pentru a amortiza vibratiile pompei la pornire puteti utiliza o banda din cauciuc elastic.
Instalarea pompei submersibile presupune ca, impreuna cu corpul de pompare sunt coborate in put, cablul electric al pompei, cablul electric al senzorilor de nivel (senzori protectie lipsa apa) , cablu si o teava PVC conectata la racordul de refulare a pompei submersibile. Toate aceste elemente coborate in put impreuna cu pompa (cablu de ancorare, cablu senzori, cablu de alimentare si teava) sunt fixate impreuna cu bride plastic, in timp ce pasul cu care se efectueaza prinderile poate fi in intervalul 70-130 cm, iar prima fixare trebuie amplasata la o distanta de cel putin 30 cm de racordul de refulare. O prindere prea stransa a cablului pompei submersibile in apropierea racordului de refulare ar putea duce la frecarea mansonului de protectie al cablului electric si patrunderea apei.
Trebuie sa stiti cum sa coborati pompa in put pentru a nu o deteriora. Cel mai bine e sa puneti un inel de cauciuc pe corpul pompei, care o va proteja de daune atunci cand loveste peretii tubulaturii, dar si va centra pompe in put. Dupa ce pompa este coborata in put pana la adancimea necesara (minim 0,5 m de la fundul putului si cel putin 1 metru deasupra filtrului tubulaturii forajului), capatul superior al cablului de care este fixata pompa, este legat de o traversa fixata la gura forajului sau cu o carabina de ancorare.
Atunci cand instalati echipamentul de pompare in foraj, este important sa stiti cum sa conectati un astfel de echipament la sistemul de conducte pe care il va servi :
Este necesara instalarea unui cot + racord 5 cai, manometru si presostat pentru pornirea / oprirea pompei submersibile si un vas de expansiune, capacitate vas recomandat 80 litri pentru 4-6 persoane. Pompele submersibile trebuie protejate cu tablouri de automatizare echipate complet, inclusiv cu releu de nivel pentru electrosonde de nivel apa pentru protectie lipsa apa. Atentie la pompele cu motoare trifazate, a se verifica sensul rotatiei, in cazul in care se roteste in directia gresita, schimbati fazele.
La HidroPompe, in categoria pompe de apa gasiti tot ce aveti nevoie
La cerere se poate efectua instalarea pompei submersibile de catre personalul HidroPompe. Datele de contact aici.