In momentul in care avem nevoie de apa potabila pentru o locuinta care nu este racordata la un sistem centralizat de furnizare a apei potabile putem alege intre un hidrofor si o pompa submersibila. Daca te regasesti in postura de a face o astfel de alegere, atunci este important sa stii care sunt caracteristicile hidroforului si cele ale pompei submersibile pentru a face cea mai buna alegere.
Principala diferenta dintre hidrofor cu pompa de suprafata si pompele submersibile este data de principiul de functionare al acestor doua echipamente pentru furnizarea apei. Astfel, daca hidroforul functioneaza prin aspirarea sau prin tragerea apei din put, pompa submersibila functioneaza pe principiul impingerii coloanei de apa de la mari adancimi. O alta diferenta este data de faptul ca hidroforul este montat in camera tehnica sau la nivelul unui camin realizat in apropierea fantanii, pe cand pompa submersibila se va monta imersata in foraj sub nivelul hidrodinamic de unde este pompata apa.
In privinta eficientei un hidrofor ofera o eficienta de pana la 30-40%, pe cand pompa submersibila asigura o eficienta de 60-70%. Hidroforul functioneaza prin aspirarea apei de la 7 metri, respectiv de la cel mult 35 de metri hidrofoarele cu ejector, pe cand pompele submersibile pot impinge apa si de la 200 de metri adancime. Daca hidroforul face zgomot atunci cand acesta functioneaza pentru furnizarea apei, pompa submersibila este foarte silentioasa si nu face zgomot.
Un alt aspect important de subliniat este faptul ca pompele submersibile asigura o presiune optima la punctul de consum, pe cand in cazul hidroforului presiunea scade semnificativ odata cu cresterea adancimii de la care este aspirata apa. In ceea ce priveste pompa submersibila se recomanda conectarea acesteia la un vas de expansiune avand diferite volume, in functie de numarul de persoane pentru care pompa de apa asigura furnizarea apei potabile. Pentru un numar de 4-6 persoane se recomanda un vas de expansiune de 80 de litri.
Un hidrofor care este echipat complet include o pompa de suprafata orizontala, un vas de expansiune, manometrul si presostatul pentru reglarea presiunii si un racord cu 5 cai. In functie de adancimea la care se regaseste nivelul apei, aceste hidrofoare pot asigura o presiune de 3-4 bar. In cazul hidroforului cu ejector vorbim despre doua tevi care sunt trase de la pompa de suprafata pana sub nivelul hidrodinamic al forajului. Una dintre tevi aspira apa din put, pe cand o parte din apa este trimisa inapoi prin cea de-a doua teava. In partea de jos a tevilor regasim o componenta avand forma de „U” prin care circula apa pentru ca hidroforul cu ejector sa poata aspira apa de la o mai mare adancime comparativ cu hidroforul obisnuit.
In cazul pompelor submersibile exista diferite configuratii privind puterea motoarelor si privind debitele pe care un astfel de echipament le poate asigura. Acest lucru permite dimensionarea pompei pentru a raspunde cerintelor gospodariei. Chiar si in cazul in care este nevoie de furnizarea unei presiuni mari si a unui debit foarte mare, pompa submersibila nu are nevoie de amorsare odata scufundata in apa ea se autoamorseaza si nu face zgomot, fiind montata pe fundul putului.
In concluzie se poate spune ca cea mai buna alegere pentru furnizarea apei este o pompa submersibila. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa poate fi pompata de la adancimi mult mai mari, asigurand o presiune ridicata si un debit optim la punctul de consum. In acelasi timp vorbim si despre un consum mai redus de energie electrica, iar pompa submersibila nu face zgomot. Nu in ultimul rand intretinerea mai facila si durata de viata a pompelor submersibile recomanda alegerea acestor echipamente pentru furnizarea apei.