In esenta, acesta este o structura hidraulica, destul de complexa ca design care permite alimentarea cu apa a gospodariilor prin intermediul unei pompe submersibile. Un foraj de calitate poate fi executat doar de specialistii cu inalta calificare si care detin echipament modern.
Un loc potrivit pentru un foraj nu se alege la intamplare. Va trebui sa tineti cont de cateva aspecte daca doriti sa aveti un put cu apa potabila de inalta calitate.
Nu ar trebui sa existe cladiri sau alte constructii la o distanta de 4 metri de fantana
Trebuie sa existe cel putin 300 de metri pana la zone industriale si intreprinderi, depozite de deseuri, autostrazi
Mai aproape de 20 de metri de fantana nu trebuie sa existe zone in care se folosesc ingrasaminte chimice.
Puturile sunt clasificate in functie de scopul utilizarii apei si adancimea de foraj. De exemplu, daca proprietarul terenului are nevoie de apa tehnica pentru udarea gradinii atunci este suficient pentru el sa foreze o fantana superficiala - pana la cinci metri. Pentru gatit, consum, spalat, apa trebuie sa fie de inalta calitate. In acest scop, sunt forate fantani de mare adancime. Apa din astfel de puturi este de cea mai pura calitate.
Expertii noteaza ca metoda rotativa este cea mai buna, de vreme ce poate fi folosita la forarea oricarui fel de put. Desi aceasta este si cea mai costisitoare.
Inainte de a incepe forarea, specialistii trebuie sa inspecteze terenul si sa efectueze o analiza a solului. Dupa, beneficiarului i se ofera un proiect de foraj pentru fantana. Si numai dupa acordul lui, specialistii pot incepe lucrarea.
Muncitorii efectueaza forajul folosind unelte si echipamente speciale. De obicei este suficient una - doua zile pentru gaurire. La inceput apa va contine multe impuritati asa ca trebuie pompata pana cand devine limpede. Apoi specialistii masoara debitul putului. Debitul se numeste indicator, pe baza caruia putem intelege cata apa poate fi extrasa din respectivul foraj.