Tel: 0727 412 660   0 produse in cos

Blog

Pompe submersibile raport pret calitate

De cele mai multe ori, producatorii indica la caracteristicile pompei doar inaltimea de pompare (presiunea) maxima H max si debitul maxim Q max, caracteristici care nu au nici o legatura intre ele, deoarece la inaltimea de pompare maxima avem debitul minim si invers, la inaltimea de pompare minima avem debitul maxim. Datele trecute pe eticheta H max si Q max nu au nici o legatura intre ele. Neconfruntand performantele pompei submersibile, curba H si Q, cumparatorul de cele mai multe ori este dezamagit de pompa submersibila achizitionata si invoca lipsa de conformitate a produsului cu datele furnizate. De fapt, aceste date nu sunt false, ci luate din performantele maxime ale pompei submersibile, trecute evident cu scopuri de marketing. Producatorii de pompe calitative de obicei indica performantele complete pe eticheta.

Pompa submersibila se selecteaza dupa curba, la intersectia punctului de lucru, inaltimea de pompare, exprimata in metri coloana de apa (H) cu debitul (Q) exprimat in l/sec, l/min sau m3/h. Nota: a nu se lua in calcul limitele superioare si inferioare de functionare. De obicei H este indicat pe verticala si Q pe orizontala. 

Este foarte important sa selectam corect pompa submersibila, pentru ca poate fi si situatia in care pompa furnizează presiunea necesara, dar cu un debit scazut.

Zicala “zgarcitul plateste dublu” nu este tocmai corecta cand este vorba de pompele submersibile. Dupa achizitia unei pompe submersibile ieftine, este nevoie de instalarea ei. Dupa defectarea pompei, este nevoie de scoaterea ei din put, gasirea unui service care are piese, reparatia si din nou montarea ei, care dupa o defectare irecuperabila, trebuie din nou demontata, dupa toate acestea se cauta o pompa submersibila calitativa si din nou montata. Acum dupa toate aceste calcule intrebarea este “Care pompa submersibila este mai ieftina?”.

 

Cum alegem o pompa submersibila de apa curata?

Pompa submersibila are un avantaj clar fata de pompa de suprafata  - nu este nevoie de un spatiu destinat montarii pompei, care, uneori, este o problema majora. In cazul pompei submersibile locul de functionare este intotdeauna determinat - in foraj sau in rezervor, in apa. In acelasi timp, multi proprietari aleg sa foloseasca o pompa submersibila, in conditiile in care pentru necesitatile si caracteristicile solicitate s-ar potrivi si o pompa de suprafata care are inaltimea de aspiratie manometrica de pina la 7 m.
Care sunt parametrii care trebuie sa-i stiti inainte de a alege o pompa submersibila. Inainte de a comanda o pompa submersibila trebuie stabiliti urmatorii parametri:
- Caracteristicile forajului si
- Necesarul de apa.

Parametrii forajului:
- Adancimea forajului - distanța de la nivelul solului pina la fund. Aceasta poate fi luata dintr-un raport tehnic (fisa forajului) sau calculata cu un cablu / sfoara cu o greutate in capat. Pompa se va amplasala o distanta de cel putin 1 metru de la fundul putului, desi unii producatori susțin și posibilitatea functionarii unei pompe submersibile la 0,4 metri fata de fundul putului.


- Diametrul forajului este diametrul interior al tubulaturii forajului, pentru pompele submersibile de 4” (in functie de producator de la 95 la 101 mm). Nu recomandam sa executati foraje sub 125 mm, deoarece in acest caz ar fi necesara o pompa submersibila de 3”, iar acestea nu sunt fabricate de toti producatorii si se gasesc la un pret mult mai mare, cu exceptia cazurilor cand forajul exista deja sau se foreaza in roca dura.

- Debitul forajului. De obicei, debitul real al unei pompe de apa nu poate fi stabilit înainte de achizitia unei pompe submersibile, cu exeptia cazului in care aveti fisa forajului intocmita de o firma specializata in forarea puturilor de apa. In aceste conditii, se va pompa apa din put si se va calcula timpul in care coloana de apa creste de la nivelul P1 la nivelul P2. Astfel, se va sti distanta intre P1 si P2, si volumul apei pompate, urmand sa fiecalculat debitul apei in l/s sau m3/h. Se va avea in vedere faptul ca debitul de apa este o valoare aproximativa, aceasta putand varia în timpul anului, iar în cele mai multe cazuri acesta se reduce. In cazul unei pompari constante a apei, debitul apei pe ora poate fi determinat cu mai multă acuratete.

- Nivelul static al apei. În cazul în care apa nu este pompata, apa va ramane la un anumit nivel – considerat nivelul static al apei. Aceasta distanta, trebuie de asemenea masurata. Poate fi utilizata o funie (cu proprietati absorbante) cu o greutate in capat si masurata partea care a ramas uscata dupa scufundare.

- Nivelul dinamic. Reprezinta nivelul apei in put, atunci cind pompa functioneaza zilnic. Acest parametru este conditionat de debitul stratului acvifer. Aceste masuratori se pot face doar dupa instalarea unei pompe. A se lua in calcul ca nivelul dinamic in put poate cobori, respectiv pompa submersibila trebuie montata la o adancime mai mare, iar acest lucru afecteaza in mod direct coloana de apa (10 metri coloana de apa = 1 bar).

Necesarul de apa
Inaltimea de pompare a pompe submersibile (H), exprimata in metri coloana de apa (mCA), trebuie sa asigure debitul maxim consumat de utilizatori.
Presiunea de cuplare / decuplare a pompei submersibile poate fi reglata in presostat. De cele mai multe ori,  presiunea presostatului este setat la 3 bari, valoare la care pompa este oprită, iar apa este furnizata consumatorilor din vasul de expansiune (capacitatea de 100 l este potrivita pentru 4-6 persoane).
Pentru consumatorii casnici este recomandata o pompa submersibila cu debitul de 3 m/h (50 l/min).

Inaltimea de pompare ar trebui să fie mai mare decat:
adancimea nivelului dinamic al apei +
depasirea presiunii consumatorului (vas de expansiune) +
pierderi pe conducta (100 m - 1 bar) +
presiunea maxima in sistem +
rezerva pentru pierderi locale (1 bar).

De exemplu:
Adâncimea forajului este de 30 de metri, presupunem ca nivelul dinamic al apei este de 25 de metri, desi nivelul static este de 15 metri. Forajul este situat la 50 de metri de casa, iar diferența de inaltime de la gura forajului fata de vasul de expansiune de la parter este de 5 metri. Presiunea maximă în reteade 3 bari. Inaltimea de pompare se calculeaza in felul urmator 25 + 7,5 (lungimea tubulaturii din foraj de asemenea este luata in considerare) + 5 + 30 + 10 = 77,5 m.
 

Pompa nu furnizeaza apa, motorul nu funcționeaza.

Motiv posibil: nu exista alimentare; reteaua de alimentare intrerupta; pompa este infundata.
Solutie: verificati alimentarea cu energie electrica; verificati circuitul de alimentare; curatati pompa.

 

Motorul funcționeaza, dar pompa nu furnizeaza apa sau furnizeaza, dar cu debit redus.

Motiv posibil: conectare incorecta (modelele cu trei faze); tensiune prea mica; supraincarcare; filtrul de aspiratie sau refulare este partial infundat; rotor uzat; supapa de sens infundata; nivelul panzei freatice (hidrostatic) a scazut.
Solutie: inversati fazele de conectare a doua faze (pentru asigurarea rotirii corecte a motorului); asigurati-va ca motorul este alimentat cu tensiunea corespunzatoare; verificati cu ajutorul valorilor nominale corectitudinea conectarii dintre motor si pompa; curatati obstructiunile; inlocuiti rotoarele; curatati supapa de sens; coborati pompa electrica in interiorul putului, evitand acoperirea motorului cu nisip.

 

Prelungire cablu electric la o pompa submersibila

Scule necesare pentru prelungirea cablului electric pentru pompa

 

1. Pregatire cablu electric, se roade cu smirghel 10 cm lungime din manta.

 

2. Pe unul din cabluri se imbraca tubul termo, inainte de insertizarea firelor.

 

 

3. Mufarea firelor cu mufa de cupru. Firele decojite de manta trebuie sa fie de 8 cm.
Pentru fiecare capat de cablu se recomanda a lasa 2 fire a cate 4 cm si rectiv 2 fire a cate 8 cm.
De ex. la cablul plat al motorului pompei firele negru si gri de 8 cm, la celalalt cablu (sectiune rotunda) firele negru si gri lasate cu 4 cm lungime fiecare). 

 

 

4. Inainte de insertizarea firelor de la celalalt cablu, firul mai lung se imbraca tubul termo.

 

5. Pregatire tuburi termo inainte de contractare cu aer fierbinte furnizat de suflanta.

 

6. A se asigura ca tubul s-a contractat uniform pe lungimea firelor si rasina din tub a iesit la fiecare dintre capete.

 

7. La fiecare dintre capete pe manta se pune o banda din mastic (cauciuc elastic si autoadeziv). Rolul ei este opri apa care a reusit sa treaca de marginea tubului termo.


8. Tub termo. Se incalzeste cu suflanta de la mijloc spre margini, astfel incat sa fie scos aerul din tub. A se asigura ca pe toata lungimea tubului, acesta s-a contractat suficient, astfel incat sa nu existe cute.

 

9. Asa trebuie sa arate un cablu submersibil prelungit.

 

10. A se asigura ca rasina sa iasa la ambele capete ale tubului.

 

Video prelungire cablu electric pompa submersibila