Tabloul electric este parte a unei instalatii electrice, in aval de contor, cu functia de a alimenta cu energie electrica si, în cazul unei defectiuni sau in scopuri de intretinere, deconectarea curentului de la unul sau mai multe motoare conectate. Tablourile pot fi proiectate pentru uz industrial sau
aplicatii rezidentiale, dar au aceleasi functii, evident cu caracteristici adaptate la scopul atribuit. Exista diferite tipuri de panouri electrice, construite in functie de cerintele specifice. HidroPompe.ro ofera in principal 2 categorii.
Tablouri electronice
Tablou electronic cuprinde in principal o placa electronica care realizeaza toate functiile, setarile si protectii pentru a gestiona sarcina/sarcinile aplicate. Modelele sunt impartite in continuare in functie de de numarul de motoare (1, 2 sau 3 motoare).
Tablouri electromecanice
Tabloul electromecanic este format din diverse componente electrice, inclusiv relee, contactoare, selectori etc. Modelele pot fi subdivizate pentru una sau mai multe sarcini si pot fi configurate in faza de comanda în functie de specificatiile clientului cu diverse dotari optionale. Printre modelele din catalogul HidroPompe.ro se numara de la 1 pana la N motoare cu diferite tipuri de pornire (directa, stea-triunghi, convertizor de frecventa, pornire soft-start).
Cum sa alegem un tablou de control
Beneficiarul trebuie mai intai sa stabileasca scopul utilizarii tabloului electric pentru a selectra corect tipul acestuia. Modelul tabloului necesar depinde de utilizarea preconizata, de locul de instalare si a gradului de protectie minim si temperatura de utilizare. Pentru a identifica tipul de tablou electric cel mai potrivit nevoilor dumneavoastra, trebuie sa raspundeti la o serie de intrebari, ar trebui sa fie formulate de catre beneficiar, pentru a oferi toate informatiile necesare privind dimensionarea, optionalele automatizarii si costurile aferente. Pentru a selecta tabloul electric, mai intai este necesar sa raspundeti la o serie de întrebari:
- Ce tip de sarcina va fi conectata la panoul electric (pompa, motor etc.)
- Puterea sarcinii solicitate la panoul electric (kW sau CP si curent nominal)
- Tip motor monofazat sau trifazat
- Aplicatie functionare echipament (apa curata, apa reziduala, presurizare etc.)
- Tip pornire (D.O.L. - pornire directa; Y-D - stea-triunghi, convertizor de frecventa, soft-starter)
- Cantitatea de sarcini aplicate (1,2,3 etc.)
- Detalii de constructie (cutie tablou din metal, plastic, carcasa cu usa dubla etc.)
- Optionale necesare (iesiri de alarma, rotire pompe, drenaje, unitati de control, conectare Wi-Fi, GSM etc.)
- Referinta (protecte impotriva incendiilor, antiexplozie etc.)
In general, selectarea corecta a tabloului electric ar necesita cea mai cantitate de informatii posibile de la clientul cu privire la sistemul in care urmeaza sa fie conectat si cu privire la informatiile relevante privind functionarea - moduri de functionare relevante pentru a oferi tabloul ideal.