Pentru o pompa de apa nu conteaza daca este actionata de un motor monofazic sau trifazic - parametrii de iesire ai pompei vor fi aceiasi. Tensiunea nominala pentru un motor monofazat este 1 x 230 V iar pentru cel trifazat 3 x 400 V
De regula, motoarele asincrone monofazate sunt produse pentru o putere care nu depaseste 3 kW iar pentru a putea porni, au nevoie de un condensator care creaza o forta de pornire. Din aceasta cauza pompele monofazate sunt echipate cu un condensator si protectie la suprasarcina.
La motorul trifazat cuplul de pornire este mult mai mare, ceea ce reduce riscul de blocare a motorului la pornire. O astfel de unitate incarca uniform reteaua de alimentare, deoarece curentul este distribuit uniform pe cele trei faze ale alimentarii spre deosebire de motorul monofazic care primeste de aproximativ 3 ori mai mult curent dintr-o singura faza dar avand aceeasi putere.
Spre deosebire de un motor monofazat care se roteste mereu in aceeasi directie, motorul trifazic nu are un sens de rotatie definit. La motoarele 400V este posibila inversarea directiei de rotatie prin inlocuirea a doua faze ale alimentarii.
IMPORTANT! Pompele trifazate au un debit foarte mic atunci cand directia de rotatie este inversata (fazele sunt inversate). Daca ati observat ca pompa trifazata nu are debitul necesar incercati sa schimbati fazele intre ele.
Intro retea trifazata se mai intampla sa se piarda o faza sau sa existe un dezechilibru de putere (de multe ori din cauza unui contactor ars), atunci motorul trifazic este deosebit de susceptibil la deteriorari (burnout), ca urmare a supraincarcarii. Exista sisteme de protectie: pentru pierderea de faza, dezechilibru de putere, suprasarcina. Tablourile de automatizare comercializate de HidroPompe detin aceste sisteme de protectie.
Avantajele motoarelor trifazate asincrone includ:
Dezavantajele motoarelor trifazate includ:
Avantajele motoarelor monofazate includ:
Dezavantajele motoarelor monofazate includ: