Pentru a extrage apa dintr-o fantana, foraj, rezervor sau fose septice solutia sunt pompele electrice submersibile.
Acestea se impart in doua mari categorii: pompe submersibile pentru apa curata si pompele submersibile pentru apa uzata sau murdara, adica apa care contine impuritati.
Ca la toate pompele, si in cazul electropompelor submersibile principalii parametri de luat in calcul sunt debitul "Q" si inaltimea de pompare "H".
Cand vine vorba de extragerea apei de la adancimi mari, ca in cazul puturilor, se folosesc pompe submersibile multietajate, adica pompe echipate cu mai multe rotoare. Un aspect important de luat in considerare, atunci cand vine vorba de alegerea unei pompe submersibile, sunt materialele care trebuie sa fie rezistente si de inaltă calitate.
Cum functioneaza pompele submersibile.
Pompele submersibile functioneaza in general cu un flotor. Masurand nivelul lichidului, tocmai flotorul este cel care determina pornirea pompei si impiedica repornirea acesteia.
Motorul reprezinta o componenta fundamentala, care trebuie sa garanteze cerinte de fiabilitate foarte ridicate pentru a limita activitatile de intretinere si inlocuire.