Pompa submersibila nu functioneaza (cauze si solutii)
- Daca a fost declansata protectia impotriva functionarii uscate - astepta pana cand nivelul apei din put va scade suficient pentru pornirea automata a pompei submersibile.
- In cazul in care a fost declansata protectia de supratensiune - verifica de ce a aparut problema si indeparteaza cauza. Astepta pana cand se va raci motorul si porneste pompa submersibila.
- Daca nu exista alimentare cu curent electric - verifica daca stecherul este introdus corect in priza electrica, verifica sigurantele care ar putea opri alimentarea cu curent electric din retea, verifica daca in apropiere este furnizata electricitate – electricitatea poate fi deconectata de la compania de energie electrica pe o zona mai mare.
- In cazul in care tensiunea este incorecta sau scade la pornirea pompei - verifica tensiunea. Verifica daca sectiunea transversala a cablului de alimentare este corecta.
- Blocarea plutitorului - verifica daca plutitorul este blocat, ridica plutitorul si vezi daca porneste pompa.
Pompa nu pompeaza apa sau pompeaza prea putin
- Sita de aspiratie este infundata - deconecteaza pompa de la sursa de alimentare, scoate pompa din put si curata filtrul.
- Directia incorecta a rotatiei motorului - verifica sensul rotatiei axului motorului si in cazul in care este gresit, inverseaza 2 faze - numai pentru motoarele cu trei faze - 400V.
In cazul in care pompa a fost extrasa din foraj (nu este imersata in apa), se va efectua verificarea sensului rotatiei cu pompa decuplata de motorul submersibil pentru a evita defectarea pompei - apa raceste motorul si lubrifiaza rotoarele pompei.
- Rezistenta prea mare la curgerea prin conducta (furtunul) de evacuare - verifica daca a fost depasita inaltimea de pompare pompa respectiva. Se va verifica adancimea la care este montata pompa, diferenta de nivel de la gura forajului pina la consumator, distanta si diametrul tevii - se va calcula pierderea de presiune. Daca pompa submersibila este subdimensionata, inlocuiti cu o alta pompa cu H (inaltime de pompare) mare mare.
- Nisip in pompa (apa cu nisip) - pompa este instalata prea aproape de fundul putului. Scoate pompa din put, curata nisipul din pompa, denisipeaza putul pana va fi extrasa apa limpede.
- Tensiune de alimentare prea scazuta - verifica tensiunea sursei de alimentare.
- Prea putina apa in put - verifica pozitia pompei. Racordul de refulare al pompei trebuie sa fie la cel putin 2 m sub nivelul hidrodinamic al apei.
- Rezervorul de presiune (vasul de expansiune) este prea mic - schimba vasul de expansiune cu unul mai mare de 80 l recomandat pentru 4-6 persoane.
Pompa porneste si opreste prea des
- Vasul de expansiune este prea mic. Schimba vasul de expansiune cu unul mai mare. Verifica presiunea aerului in rezervor si daca este sub 1 - 1,5 bar pompeaza aer prin ventilul de incarcare cu aer (valva) vasului de expansiune, presiunea recomandata 2,5 bar. In cazul in care situatia se repeta frecvent, verifica daca membrana cauciucata din rezervor nu este fisurata sau daca nu este etansa pe la suruburi, in acest caz se inlocuieste membrana cauciucata sau intreg vasul de expansiune.
- Diferenta prea mica intre presiunea de pornire si presiunea de oprire a presostatului - regleaza presostatul. La presostatele mecanice, arcul mare regleaza presiunea maxima si arcul mic este responsabil pentru reglarea diferentei de presiune ΔP.
- Clapeta de sens incorporata in pompa sau supapa de sens montata pe refularea pompei nu etanseaza bine din varii motive - arc rupt sau clapeta din NBR sparta, in acest caz se inlocuieste cu supapa de sens cu clapeta interna din alama (nu din plastic).
Nu a fost montat filtru pe aspiratia pompei
Cauza defectarii electropompei a fost cauzata de prezenta corpurilor solide, dar in special a filamentelor care au blocat apiratia pompei, impiedicand patrunderea apei in etajele superioare ale pompei. A se vedea si poza primului rotor al pompei infundat cu filamente. In loc de lichid, pompa a aspirat aer si a produs cavitatia - multe vibratii. Ca urmare, arborele motorului este complet uzat.
Foto: primul rotor de la aspiratia pompei infundat cu filamente care blocheaza intrarea apei in etajele superioare alei pompei
Foto: Comparatie arbore motor nou si arbore motor uzat excesiv ca urmare a cavitatiei:
Citeste articolul pentru defectiunile pompelor de apa uzata - murdara